tirsdag den 5. august 2014

Om at bygge sin egen drømmebolig...

 
VELKOMMEN TIL GÆSTEBLOGGER: ANNA (annas_univers på instagram) Læs hendes skønne indlæg, som giver et indblik i, hvordan en process kan være i forbindelse med at bygge hus.


Min kæreste og jeg boede for et par år siden i en toværelses ejerlejlighed i hjertet af Aalborg. Det var på mange måder rigtig rart - vi havde kort afstand til vores arbejde, der var ikke langt til by- og cafeliv og store dele af vores omgangskreds boede lige i nærheden. Men vi manglede noget - nemlig RO, MERE PLADS og EN HAVE.

Derfor begyndte vi at lege med ideen om et at bygge hus.

Vi begyndte at holde udkig efter byggegrunde - og pludselig dukkede den helt rigtige op! Den passede præcis til vores ønsker og behov - både i forhold til beliggenhed, afstand til job og omgangskreds, byens størrelse og faciliteter osv. Vi sprang til og købte grunden.

Det næste skridt var at søge inspiration til drømmeboligen. Ví besøgte udstillingshuse, bestilte prøver af materialer hjem fra diverse byggefirmaer, kørte rundt og fik ideer i nybyggerkvarterer, læste boligblade, søgte på nettet osv. Da vi havde en ide om, hvad vi drømmede om, lavede vi en planche med ønsker og behov - og denne tog vi senere udgangspunkt i.

Hele projektet var en lang proces og det krævede hårdt arbejde - både mentalt og fysisk.

Vi knoklede for at få drømmehuset færdigt, men i sidste ende var det det hele værd.


For os var det vigtigt, at huset skulle være funktionelt i alle livets faser. Derfor forsøgte vi at gennemtænke så meget som muligt og tankerne gik blandt andet på problematikker som:
- Hvordan skal børneværelserne ligge i forhold til husets øvrige rum?
- Skal værelserne ligge tæt på soveværelset, som er praktisk med små børn?
- Hvordan undgår vi, at man skal gå igennem stuen for at komme ind til børneværelserne, når man    pludselig har teenagebørn, der holder fester osv.?
- Hvordan kombinerer vi disse forskellige ønsker på bedst mulig måde?

Herefter kontaktede vi en arkitekt, som hjalp os med at få alle vores ønsker og behov samlet. Pengene til arkitekten var rigtig godt givet ud, for han kom med ideer og løsninger, som vi aldrig selv var kommet frem til.

Næste fase var indhentning af tilbud fra diverse entreprenører. Vi stod selv for at finde de rette håndværkere og for at finde hoved og hale i hele projektet. Så det var vigtigt at finde de rigtige. Udover håndværkere skulle vi have aftaler i hus med bl.a. et køkkenfirma, der skulle bestilles materialer hjem, søges byggetilladelse, osv. Der skulle selvfølgelig også laves et budget over hele byggeriet - og her var det vigtigt at få alle detaljer med, så byggeriet ikke pludselig løb om hjørner med os.

Efter cirka et års forberedelse startede byggeriet omsider. Vi lavede rigtig meget af byggeriet selv og havde kun håndværkere til det, vi ikke selv kunne klare. Det betød, at AL vores fritid gik med at bygge, bygge og bygge. Hele vores sociale liv var mere eller mindre sat på stand by i hele perioden. Det var hårdt, mens det stod på, men de mange timer vi selv lagde i det, gjorde at vi kunne få nogle af de ønsker opfyldt, som ellers ikke var økonomisk mulige for os. Derfor bed vi tænderne sammen og knoklede.
 
Vi satte bl.a. selv de høje og meget tunge vinduer i, som ses på billedet. Vi havde aldrig prøvet det før, men det lykkedes.

For en "tøj-pige" var det en omvæltning at hamre og banke, men det var sjovt og lærerigt.

Efter 10 måneders byggeri stod vores drømmehus endelig færdigt og vi kunne flytte ind! Det var en fantastisk følelse og det var al det hårde arbejde værd.
 

Min kæreste og jeg havde kun hinanden at tage hensyn til, da vi byggede drømmehuset. Havde vi haft børn, er jeg sikker på, at vi havde prioriteret anderledes. Da vi lavede så meget selv, var projektet meget tidskrævende og tankerne gik konstant på byggeri, budget, bestilling af materialer m.v.

Derfor er mit råd til småbørnsfamilier, at man tænker sig om, inden man går ind i et projekt som dette. Hvis man ikke har tid og mulighed for at lægge de fleste af døgnets timer i det, er det efter min mening bedre at få håndværkere og/eller et byggefirma til at stå for de største projekter i byggeriet, så hele familien kommer ordentligt i hus.
Vil du se mere til mig og min bolig, så kig forbi @annas_univers på Instagram, hvor jeg dagligt uploader billeder fra min drømmebolig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar